Planerar du att ta båtägandet till nästa nivå och flytta ut till havs (eller hamn) på heltid? Att äga en husbåt kan vara väldigt kul, och erbjuder en enorm frihet.
Det är däremot inte att alltid enkelt att vara skriven på ett hus som ligger i vatten, inte minst när det kommer till försäkringar.
Undersök kostnader för hamnplatser
Många väljer faktiskt husbåtslivet för att spara pengar. I de flesta fall är det även ett rimligt argument, eftersom det oftast är ett väldigt billigt boende.
En stor kostnadspost när det kommer till husbåtar är dock hamnplatsen. Eftersom du troligtvis nästan alltid kommer att ligga till hamn gäller det att undersöka vad det skulle kosta.
Precis som med vanliga bostäder kostar hamnplatserna oftast betydligt mer i större städer än på mindre befolkade orter. Kontakta den hamn du planerar att ligga i och kolla först och främst om de erbjuder hamnplatser för husbåtar, och undersök sedan kostnaden för en sådan plats.
Ordna med försäkringar
Att försäkra en husbåt är inte alltid enkelt. Oftast kan du inte teckna en hemförsäkring hos vilket försäkringsbolag du vill, utan bara några få aktörer erbjuder denna tjänst.
Det är också mer regel än undantag att du tvingas ha dina saker försäkrade hos olika försäkringsbolag. Exempelvis kan du behöva försäkra själva båten hos ett försäkringsbolag men skaffa en separat hemförsäkring för lösöre och sådant.
För att reda ut vad som gäller i ditt fall råder vi dig att dels läsa mer om hemförsäkringar, dels kontakta ditt försäkringsbolag på förhand.
Fixa med folkbokföringen
Skatteverket bokför vanligtvis de som bor på husbåt som boende i småhus. Men beroende på vilken kommun du är boende i kan det bli olika mycket strul med folkbokföringen.
Vissa kommuner har inte planerat för den här typen av boende. Det gäller kanske främst de som inte har så många invånare som bor på husbåtar. Det kan innebära problem att få kommunalt vatten och avlopp, samt hur din folkbokföring behandlas.
Undersök alltid med kommunen om det går att bo på husbåt där, och hur du i så fall ska gå till väga. Eventuellt kan kommunen ha specifika regler eller tips som kan hjälpa dig ytterligare med ditt boende.